side-area-logo
VANLIGE SPØRSMÅL

Spørsmål som pasient og foresatte kan ha ved konsultasjon

Er det nødvendig med tannregulering?

Spørsmålet om behandlingen er «nødvendig» eller ikke avgjøres av bittfeilens alvorlighetsgrad. Kjeveortopedisk behandling kan forbedre tyggefunksjonen betraktelig.

Gjør det vondt å få tannregulering?

Ubehag og eventuelle smerter er subjektivt og varierer fra pasient til pasient. Det er sjelden at pasienter klager over smerter. Noen pasienter opplever en viss ømhet i kjevene, vanligvis i starten av behandlingen. Dette er normalt fordi tennene begynner å bevege seg mot rett posisjon. Dette kan vanligvis behandles med vanlige doser Paracetamol, eventuelt i kombinasjon med for eksempel Ibuprofen (dersom pasienten tåler denne typen medisin).

Er det nødvendig å trekke tenner som ledd i behandlingen?

Dette er et akseptert behandlingsalternativ. Imidlertid har vår klinikk som filosofi at vi i størst mulig grad ønsker å unngå trekking av tenner. Dette gjelder spesielt på pasienter som fortsatt er i vekst, dvs barn og unge. For å unngå dette, velger vi andre behandlingsteknikker.

Trenger jeg å bruke nattbøyle utenpå munnen (ekstraoral forankring)?

Denne praksisen er allment anerkjent, og gir i mange tilfeller gode resultater. Ved vår klinikk foretrekker vi likevel å tilby andre typer behandling som er mer behagelige for brukeren. Vi mener at vi oppnår like gode resultater med annen type behandling.  

Hva er den ideelle alder for å starte tannregulering, og er tannregulering bare for barn?

Det ideelle er å starte den første fasen av behandlingen allerede før puberteten. Da kan man stimulere ønsket utvikling av over- og underkjeven. Man oppnår da de aller beste resultatene. Utover dette kan kjeveortopedisk behandling startes i alle aldre, inkludert hos voksne. 

Er det vanskelig å holde tennene rene når man har tannregulering?

Det samler seg lettere matrester i tennene når man har tannregulering. For å unngå tannkjøttbetennelse (gingivitt) anbefaler vi at du pusser tennene tre ganger om dagen. Tannkjøttbetennelse kan dessuten forsinke behandlingen da det kan føre til at tennene beveger seg langsommere mot sin tiltenkte plassering. Dersom man skyller med fluor etter tannpuss på kvelden vil dette også forebygge utvikling av karies (hull i tennene). God tannhygiene er altså viktig for å oppnå best mulig resultater på kortest mulig tid.  

Kan annen behandling påvirke resultatet?

P-piller kan ha negativ innvirkning på behandlingsprosessen, og behandlingen vil kunne ta lenger tid. Det samme gjelder anabole steroider. Det er viktig å opplyse kjeveortopeden om bruk av slike preparater

FORESPØRSEL OM TIME

Ta kontakt for time hos Parkveien Tannregulering. Ring 225 51 597 eller benytt vårt kontaktskjema