side-area-logo

Ulike behandlingsteknikker

KJEVEORTOPEDI – TANNREGULERING

Keramiske/Estetiske klosser:

I motsetning til metallklosser er disse laget av et keramisk materiale som gjør dem mye mindre synlige.

  • Fordeler: Kjeveortopeden har full kontroll over behandlingen, og feil kan rettes opp umiddelbart på kontoret. De er svært estetiske og relativt rimelige. De gir (som metalklosser) utmerkede resultater. 
  • Ulemper: Klossene kan løsne dersom pasienten ikke er forsiktig under spising.

 

 

Metallklosser:

Det tradisjonelle systemet som er mest utbredt innen tannregulering. Den gir kjeveortopeden full kontroll over behandlingen, ettersom behandlingen ikke er avhengig av laboratorier i utlandet. Resultatene av behandlingen er oftest svært vellykket.

  • Fordeler: Kjeveortopeden har full kontroll over behandlingen, og feil kan rettes opp umiddelbart på klinikken. Dette er den mest økonomiske løsningen, og den gir utmerkede resultater. 
  • Ulemper: Klossene er lite estetiske, og kan løsne dersom pasienten ikke er forsiktig under spising. 

Skinner (Invisalign): 

Systemet består av en rekke transparente plastskinner som tilpasses den enkelte pasient. Disse skinnene bør sitte på minst 20-22 timer i døgnet, men tas av under måltider og ved tannpuss. Invisalign er svært populært hos voksne pasienter som ikke ønsker fast regulering. Positive resultater avhenger av riktig diagnose og god planlegging av behandlingen. Derfor er det viktig at dette utføres av en spesialist i kjeveortopedi slik at man unngår komplikasjoner og uønskede resultater.

  • Fordeler: Svært estetisk. Gode resultater dersom behandlingen planlegges godt (helst av en spesialist i kjeveortopedi). Det er enklere å ivareta god tannhygiene, og dermed mindre risiko for tannkjøttsykdommer og karies (hull i tennene). 
  • Ulemper: Tilstrekkelig planlegging er nødvendig fra starten, om ikke kan det oppstå uønskede resultater som igjen kan medføre ekstra behandlingskostnader. Behandlingen krever at pasienten samarbeider og er motivert for å bruke skinnene som anbefalt.

 

 

Lingual/Incognito-systemet:

Apparaturen eller klossene spesialfremstilles i et laboratorium i Tyskland – unikt for hver pasient. Klossene festes på baksiden av tennene slik at de framstår som «usynlige»; derav navnet Incognito

  • Fordeler: Svært estetisk da reguleringen ligger på baksiden av tennene. Gode resultater. 
  • Ulemper: Dyrere enn de andre metodene. At reguleringen er på baksiden av tennene kan føre til ubehag i tunge og problemer med uttale av enkelte lyder. 
Husk: